Geschiedenis pand

Bowling & Steengrill Rolde is gevestigd in een pand met geschiedenis !

We gaan terug in de tijd naar het jaar 1836. In het pand Hoofdstraat 12 (links op foto) is dan een logement van de weduwe Ottens gevestigd. Het huis was net in de winter 1841 voor fl.4075,50 verkocht aan Hendrik Rebbers te Smilde, toen op 7 maart 1842 het logement in brand stond. Het gerucht ging dat de 24 jarige zoon van weduwe Ottens de brand zou hebben aangestoken. Herbouw van de dorpsherberg werd voortvarend aangepakt en reeds op 25 juli 1842 was deze voltooid. Intussen was een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Willem Ottens werd uiteindelijk in oktober gearresteerd. Na een lang en slepend proces werd uiteindelijk op 7 januari 1843 door het Hof verklaard dat er niet voldoende bewijs was geleverd en Willem werd daarop vrijgesproken.

In een iets latere periode heeft het pand nog toebehoord aan Harm Nienhuis, ook toen was het een logement. Later (rond 1882) is het omgebouwd tot Hotel Wageningen.

We maken een sprong naar 1975. Het bekende hotel Wageningen staat inmiddels geruime tijd leeg en dhr. R. Meijer heeft het hotel van de gemeente gekocht. In het gebouw komen een Chinees restaurant, 5 dagwinkeltjes en een zusterhuis. Ergens moeten de plannen zijn veranderd want woninginrichting Lever betrekt het pand. In 1976 wordt door eigenaar Roel Meijer besloten het gebouw te veranderen in een bowling centrum.

Op 17/6 1976, werd bekend gemaakt dat professioneel Bokser Ruddie Lubbers beheerder word van het bowlingcentrum in het hart van Rolde. Op 29 april 1977 gaat het bowlingcentrum open na een grote verbouwing. Het bowlingcentrum is daarmee het 1ste in Drenthe en zelfs de 4e in geheel Nederland. Er werd toen nog gespeeld op houten banen. De opening werd verricht door toenmalig burgemeester Borgesius.

Eigenaren van de café-restaurant bowling Drenthe, de heren J.Dekker en R.Meijer en mevrouw E.Meijer de Vries, organiseren grote internationale toernooien en vele andere bowling activiteiten. Bussen vol met mensen trokken destijds naar Rolde om te bowlen of het nieuwe fenomeen te beleven. De exploitatie van het horecagedeelte genaamd Cafe restaurant De Raadzaal is in handen van J.Dekker.

In 1982 kwam Simon Jongman in loondienst bij Roelof Meijer. In 1985 besloot Simon om de bowling zelf te kopen, samen met B.Mening die later in 1988 werd uitgekocht. Simon besloot het voort te zetten met zijn vrouw. Sinds 2015 zijn Carla Dussel & Johnny Juurlink de eigenaren van Bowling en Steengrill  Rolde. Zie ons verhaal. Het pand is sinds 2016 in handen van Berisha.